2016. augusztus 24., szerda

A legfinomabb töltött cukkini



Legnagyobb örömömre dübörög a cukkini szezon, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ez az egyik kedvenc zöldségem. Rengetegféleképpen elkészíthető, neutrális íze miatt pedig akárhogyan ízesíthető.

Egy kedves barátom, ügyfelem, egy aktuális munkám kapcsán beállított egy Terényből, a MagosVölgy ökogazdaságból származó, bio zöldséges dobozzal, ami tele volt mindenféle finomságokkal, többek között egy csomó gyönyörű zöld és sárga cukkinivel. Éppen vendégek jöttek, úgyhogy remek alkalom volt újra elkészíteni a jól bevált családi receptet.

A kreáció körülbelül tíz évvel ezelőtt született azóta hatalmas kariert futott be. Már kinézetével is meghódította fogyasztóit – ugye az első inger a szemünket éri –, finom is, elkészítése igényel némi időt, de megéri vele bíbelődni. Ne a hagyományos sütőben sült verziót képzeljétek magatok elé, ez inkább hasonlít egy főzelékre, amiben csinos csíkos cukkinihengerek ülnek rizses darált hússal megtöltve. (nem tudom mivel helyettesíthetném a cukkini szót, még egy párszor le fogom írni, előre is bocs :)









Hozzávalók 
∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙

4 db cukkini, ha van több szín, még szebb lesz, de csak zölddel is mutatós

30-40 dkg darált hús (nálam csirkemell)

1 nagy gerezd fokhagyma

1 kis csokor friss zöldfűszermix (bazsalikom, oregano, kakukkfű, zsálya, menta – ebből csak kicsi) 

nálam ezek vannak a kertben, de ez szabadon variálható

1 egész tojás

1 evőkanál kapribogyó + 1 evőkanál a levéből

1 nagyobb csokor kapor – (a zöldségesek olyan nyamvadt csokrokat csinálnak, abból 2)

3 dl tejföl

1-2 evőkanál liszt a habaráshoz

1/2 bögre rizs

1/2 kávéskanál őrölt, vagy friss kurkuma

só, bors


Először is főzzük elő a rizst a kurkumával, mert a sokat emlegetett zöldséget nem szabad sokáig vízben áztatni, mert elromlik az állaga. Jómagam ősi ellesége vagyok a plöttyedtre főzött zöldségeknek, igyekszem mindig mindent resre hagyni.

Nálam a kurkuma kivételesen friss volt, mert szembejött egy kis zacskónyi az Ázsia boltban. Egyszerűen fantasztikus az íze, a jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni, de csak gumikesztyűben szabad vele dolgozni, hogyha nem akarunk egy hétig sárga ujjakat. Nagyon erős benne a festékanyag, ezért is használjuk, hogy szépen megszínezze nekünk a rizst. Így ni:





Ha ez megfőtt félig, nekilátok a töltelék elkészítésének. Lehet eleve darált csirke mellet kapni, de most magam daráltam, ki akartam próbálni a nemrég szerzett hagyományos húsdarálómat.

Beleütöm a húsba a tojást, ha már nem nagyon forró, hozzáadom az előfőzött rizst, az összeaprított zöld fűszereket, a fokhagymát, majd sózom és borsozom.





Négy főre vegyünk négy kisebb zsenge cukkinit, az enyémek kb. húsz centisek voltak. Öt centis hengereket hasítottam belőlük. Mindegyikből az elejéről és a végéről választottam két-két hengert, ezeket fogom majd megtölteni. A maradékot pedig 3-4 cm-es hasábokra vagdostam. A félterakott cukkinik közepét ki kell vájni, hogy beférjen a töltelék. Ezekbe betömködöm a matériát, végül egy zöldséghámozóval néhány csíkot lehántok a héjáról, pusztán a dekoráció kedvéért. A maradék töltelék alapanyagot gombocokká formálom.

A főzőlé. A kivájt cukkinik belét és a felvagdalt egyharmadát annyi vízbe teszem, hogy még a töltikék és a gombócok is beleférjenek majd. Sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítem a főzővizet. Amikor felforr a víz, beledobálom a töltikéket és a gombócokat. Tíz perc alatt megfőnek, ekkor kiveszem őket és a főzőlevet benne a szétfőtt cukkinidarabokkal botmixerrel simára dolgozom. Ez a szószom, vagy ha tetszik főzelékem alapja. A tejfölt alaposan elkeverem a liszttel és hozzáadom ehhez a léhez.

Ez után a maradék cukkinihasábot is a főzelékhez teszem, majd mehetnek vissza a gombócok és a töltött darabok. Ekkor hagyom, hogy forrjon egy keveset, de óvakodjunk a túlfőzéstől, 5-8 perc elég, így kicsit ropogós marad a zöldség.

Végül hozzáadom a kaprot, a kapribogyót és a néhány kanál sós kapri levet ízlés szerint. Még egyszer összerottyantom és lehet is tálalni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése