2016. május 14., szombat

Epres krémes rakott palacsinta

A recept eredetijét anyai nagyapám felesége készítette, még ma  is élénken él az emlékeszetemben. Gyerekkoromban, a mezőszilasi sötét konyhában, az orosz, CAPATOB (szaratov) típusú hűtőszekrényből varázsolta elő a már jól összeérett rakott palacsintát. Mennyei volt. Nem tudtam tökéletesen leutánozni az általa készített krémet, biztosan volt benne valami trükk, ami már örökre titok marad. Titkos hozzávaló híján epret használtam.
Hozzávalók a krémhez
3 tojás
3 dl tej
vanília
10-15 szem eper
3 evőkanál barnacukor
3 evőkanál liszt

Hozzávalók a palacsintatésztához
2 tojás
csipet só, cukor
kb. fél liter tej
kb tíz deka liszt.
kb. 2 dl ásványvíz vagy szóda

Először elkészítjük a krémet.
A három deci tejet felmelegítjük a  cukorral, a vaníliával – ez lehet por, vagy kikapart rúd, magam részéről irtózom a vanília kivonattól, ezért ezt nem javaslom. 
A három tojást szétválasztjuk és a sárgákat elegyítjük a 3 evőkanál liszttel, hogy jól eldolgozható legyen, kanalazunk hozzá egy kicsit a melegedő tejből. Annyit adjunk hozzá, hogy jó folyós legyen és kényelmesen bele tudjuk keverni a melegedő tejbe.
Vigyázzunk, hogy nehogy túlmelegedjen, mert akkor kicsapódik a tojás. Kevergessük, amíg jól besűrűsödik.
Verjük fel a tojások fehérjét és keverjük bele a forró tejes-tojásos keverékbe.

A palacsintatészta elkészítését leírom, de feltételezem, hogy mindenki készített már palacsintatésztát, persze ezt is nyilván ezerféleképp készítjük. 
A két egyész tojást egy keverőtálba ütjük, egy csipet sót és 2-3 kanál cukrot adunk hozzá, majd jó alaposan elkeverjük.
Loccsintunk egy kics tejet, hogy hígabb legyen, majd jöhet a liszt.
Annyi lisztet tegyünk, hogy már nehéz legyen keverni, ezt nem tudom pontosabban meghatározni, de tényleg akkor jó, amikor már mutat némi ellenállást a tészta.
Ekkor következik az ásványvíz, ebből is egy lötty először, majd kevergetés, aztán egy lötty a tejből. Ezt addig ismételgessük, amíg a tészta jól folyik. Az a lényeg, hogy amikor majd a sütésnél a serpenyőbe folyatjuk, pont annyi idő alatt érjen körbe, hogy szép vékony palacsintákat készíthessünk.
Magam részéről vajat használok a sütésnél, minden palacsinta alá egy borsónyit.

Süssük meg a palacsintákat.

Ez után következik a rétegezés. Értelem szerűen egy palacsinta, egy kanál krém eloszlatva rajta, erre jöhetnek az eprek, majd újra egy palacsinta, amíg el nem fogy vagy a krém, vagy a palacsinta.


Tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Cikkekre vágva szervírozzuk eperrel, mentalevéllel, ízlés szerint porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése