2014. március 20., csütörtök

Spenót spenóttal

Itt a tavasz, egyre több és változatosabb zöldség jelenik meg végre újra a piacon és a boltokban. Sokakban ellenérzéseket kelt e csodaszép zöld levél, de én nagyon kedvelem a spenótot és hogy ne mindig csak főzeléket csináljak belőle, úgy döntöttem cannelóni lesz az alapanyagból. Nem olyan nehéz beszerezni ezt a hengeres tésztát, nagyobb boltokban szoktam látni. Én most az Ázsia Boltban vásároltam a Vámház körúton. Volt itthon ricottám, azzal és 2-3 gerezd fokhagymával összedolgoztam a megfonnyasztott, összevágott spenótot.

Itt jegyezném meg egy zárójelben, hogy mindig friss spenótot vegyünk, ugyan el kell vele tölteni egy meditációs fél órát, míg megpucoljuk, de teljesen más, mint fagyasztott, pürésített hasonmása.

Tehát, elkészítettem ezt a masszát, amibe még sót, borsot, kevés szerecsendiót és egy kanál tejfölt tettem és megtöltöttem vele a tésztahengereket. Egy kerámia tálba rakosgattam őket és nyakonöntöttem annyi besamel mártással ami éppen ellepte a tésztát, hogy tudjon miben megpuhulni. A sütőbe tettem 180 fokra fél-háromnegyed órára. A tetejére a sülés utolsó harmadában parmezán sajtot reszeltem. Csírás jégsalátával tálaltam.


Mindig úgy sikerül, hogy a harmadik adag megmarad, ezt meghagyom az Isteneknek. De félretéve a viccet, a jó háziasszony ugye mindent felhasznál. 
Az előző napi spenótos cannellóni végül feltétjévé változott a másnapi spenótfőzeléknek.

Lehet hogy egyesek túlzásnak tartanak ennyi spenótot egyszerre, meg lehet, hogy egyéb avatott gasztroguruk is megszólnának ezért, de vállalom. Hasonló de mégis különböző ízek találkozása.

Spenótfőzeléket egy alapos spenótmosással kezdjük. Jó sok vizet szoktam ereszteni a mosogatóba, hogy tujdanak lubickolni, mert néha rettenetesen homokosak a levelek. Ha úsznak, több esély van, hogy leázik róluk a homok. A pucolást nem szeretem annyira, már többször gondolkoztam rajta, hogy mi van, ha rajta hagyom a szárát, de aztán mindig lelkiismeret furdalásom támad, hogy nem lehetek ennyire lusta. 

A megpucolt spenótot mégegszer átmosom, mert nincs annál rosszabb, amikor ropog a homok az ember foga alatt. Salátacentrifugával kicsit megszárítom a leveleket, ezután vajat hevítek 2-3 gerezd fokhagymával egy serpenyőben és adagonként hozzáadom a leveleket fonnyasztásra. 

Amikor már mindenki szépen összeesett meghintem egy púpozott evőkanál liszttel a csodaszép zöld masszát, pirítom kicsit aztán feleresztem tejjel, amíg elérem a megfelelő sűrűségi állapotot.

Rottyantom kettőt és kész is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése