2013. július 24., szerda

Lecsó, Ratatouille, vagy ahogy akarjátok

Térdig járunk a paprikában és a paradicsomban, az évnek ez az időszaka az, amikor kiélvezhetjük a lecsók minden fajtáját: hagyományost, franciásat, tojásost, rizsest és még ezer félét. Utánanéztem, még spárgás receptet is láttam. Bográcsban vagy serpenyőben, tök mindegy, de főzzetek lecsót, ennek van most itt az ideje! 



HOZZÁVALÓK 4 személyre
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
2 nagy fej hagyma
2 db ujjnyi szelet füstölt szalonna
4 db frankfurti virsli
néhány karika kolbász ízlés szerint
3-4 paradicsom
5-6 paprika (szép és finom is ha van közte egy kápia)
egy kisebb cukkini
egy kisebb padlizsán
hegyes erős paprika ízlés szerint
zöldfűszerek (bazsalikom, oregánó, kakukkfű)

A szalonnát megpirítjuk, hogy engedje ki az összes zsírját, majd az apróra vágott hagymát rádobom, ugyanekkor a kolbászt is megpirítom. Amikor a hagyma megüvegesedett jöhet a paradicsom, hogy elkezdjen szószosodni, rottyanásig várok a következő alapanyag hozzáadásával.
Ha már bugyog szépen és sűrűsüdik a paradicsom, jöhet a cukkini és a padlizsán.  A padlizsántól a lé kicsit besűrűsödik majd és finom krémes lesz. Ebben a lépésben adom hozzá a zöldfűszereket is apróra vágva, ez adja meg az étel különleges mediterrán ízét. Sózom és paprikázom is egyúttal. Kevés borsot is lehet beletenni, de nem feltétlenül szükséges.

Amikor a cukkini és a padlizsán kezd puhulni belezúdítom a paprikákat. Magam részéről nem szoktam pirítani, írtózom a plöttyedt paprikától a lecsóban, szerintem akkor finom, hogyha még egy kicsit roppan a fogunk alatt, de már nem nyers. Ezt az állapotot kell megvárni.

Legutolsó fázis, a virsli hozzáadása, ennek tulajdonképpen csak át kell melegednie és már kész is.

A felszeletelést leszámítva húsz perc alatt elkészíthető.

A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, készíthető rizzsel és tojással is. Mindenhogy finom.




1 megjegyzés:

  1. És gondoljunk most a DUEtábor lecsójára!
    A legjobb kaja volt a héten!
    Köszi Kriszta!

    VálaszTörlés