2013. július 6., szombat

Kedvenc nyári étek


Ilyen nagy nyári melegben nincs sok kedv a meleg ételekhez, inkább csak hidegek és saláták játszanak nálam. Annál is inkább, hogy a csodálatos kiskert ontja magából a finomabbnál-finomabb zöld leveleket. Elképesztő a rukkola termés, három hónapja esszük és csak nő és nő továbbra is. :)
Rengeteg a menta is, azt is irtani kell folyamatosan. Remek alkalom a felhasználásukra a vietnámi nyári tekercs. Párizsi Erasmus-os ottartózkodásom alatt rengeteg ilyet ettem. Olcsó volt, volt benne rák, tészta meg mindenféle finom zöldség. Függő lettem... :)

Hazatérve, elkészítettem a saját változatomat. Hol rákkal, hol csirkemellel, hol csak natúr zöldekkel csinálom. Az üdítő mentától és a ropogós zöldségektől olyan friss, a citromos-halszószos mártogatóról már nem is beszélve. Ideális partiétel, a barátaim szokták reklamálni...

Chili&Vaniliától származik az alaprecept, "tőle" tanultam :).

Előkészületek:
1. Fokhagymával, gyömbérrel, szójaszósszal, szezámolajjal bepácolok egy csíkokra vágott csirkemellet és megsütöm wokban. Ha éppen luxus van, akkor rákkal csinálok hasonlót.

2. Julienne-re (gyufaszálra) vágok sárgarépát, salátát tépkedek, fűszernövényeket (mentát, koriandert) szedek.

3. Leforrázok egy adag vermicellit (vékony üvegtésztát), hagyom hogy megpuhuljon, majd leszűröm.


 Ha mindent kikészítettem, jöhet a tekergetés.

1. Egy rizslapot kb. tíz másodpercre meleg víz alá tartok, majd kirakom a munkapultra és addig simogatom, amíg teljesen lágy nem lesz, a felesleges vizet félretolom.

2. Salátát teszek a rizslapra, majd jöhet a vékony üvegtészta.

3. Erre Kerül az éppen aktuális husi vagy rák.

4. Tetejére a szabadon választott zöldségek, itt sárgarépa.

5. Végül koronaként a zöldfűszerek, a menta és a koriander.

A feltekerés igényel némi gyakorlatot, de gyorsan bele lehet jönni. Ha már csináltatok töltött káposztát, akkor nem okozhat gondot, a rendszer igen hasonló.
Igen, az fontos, hogy a kupacot, a karika kétharmadához pakolom, ráhajtom az egyharmadnyi rizstésztát, ezzel picit meghúzom magam felé, hogy tömörödjön. Behajtom a két oldalát, hogy lezáródjon és feltekerem.

A kész darabokat nem lehet szorosan egymás mellé rakni, mert összeragadnak és többé nem lehet őket szétválasztani. Vagy jó nagy távolságot tartok a tekercsek között, vagy ha éppen sokat csinálok, becsomagolom őket fóliába, úgy bírják egymás közelségét.

A szósz: A hivatalos kánon szerint ehhez sűrű fűszeres, mogyorós szósz tartozik, de én ezt a halszószos-citromosat kedvelem igazán, a másik nekem túl intenzív ezekhez a könnyed ízekhez.

-1 lime leve, ha nincs citrom is teljesen jó
- 1 teáskanál cukor
- 1o teáskanál halszósz
- 2o teáskanál víz
- kevés chili pehely

Ezeket az alapanyagokat összekevergetjük alaposan.
Lényeg, hogy kétszer annyi víz legyen benne mint halszósz, de ez is ízlés dolga, ki hogyan szereti.

Ebbe a lébe mártogatjuk a tekercseket és jóízűen szörcsögünk közben...
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése