2013. május 6., hétfő

Spárga, spárga, spárgaHa beköszönt a spárgaszezon, szívem szerint csak azt ennék abban az egy-két hónapban. Ez egy nagyon egyszerű, saját fejlesztésű recept krumplival, újhagymával, sok kerti zöldfűszerrel és egy kicsike gorgonzolával. Így néz ki sütés előtt, sütés után már elfelejtettem lefotózni, mert már nagyon éhes voltam...

HOZZÁVALÓK
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
egy köteg spárga 
(itt zöld, de lehet vegyesen, vagy csak fehérből is)
fél kiló parázs krumpli
3-4 szál újhagyma 2-3 centis darabokra vágva
15 deka gorgonzola vagy márványsajt
1 deci tejszín
zöldfűszerek: szabadon variálható
itt: vad oregano, citromillatú kakukkfű
1-2 evőkanál olivaolaj meglocsolni

A spárgát megmosom, ez például elég homokos volt... Megfogom az alsó részét, elkezdem hajlítani, ahol eltörik magától, onnantól jó a spárga, az alsó részét én el szoktam dobni, mert az fás és rossz az állaga. Ha fehéret használok (ennél is a ugyanúgy megy a törés), azt érdemes finoman meghámozni, szintén a fásság elkerülése végett. Ha előkészítettem,  4-5 centis darabokra vágom, a rügyét egyben hagyom. 
A krumplikat félbe vágom, a hagymákat pedig egy kicsit kisebbre mint a spárgát. A sajtot felkockázom (a gorgonzolával igazán finom, de a márványsajt is megteszi), pucolok még 3-4 gerezd fokhagymát is, kicsit összetöröm. 
Az egész gezemice mehet valami cserép vagy üvegtálba. Lecsipkedem a fűszernövényeket, lehet bele tenni bazsalikomot, majorannát is nyugodtan ízlés szerint. Fontos, hogy friss fűszerek legyenek, attól lesz olyan jó tavaszias étel.
Sózom, borsozom és meglocsolom egy kis olivaolajjal. A tálat nem kell letakarni semmivel, mert a spárga olyan sok levet ereszt, hogy csak na és utána csak le kell róla önteni, így pedig szépen elpárolog.
180 fokos sütőbe teszem, körülbelül negyven percre. Ha a krumpli megpuhult, akkor már jó. Utolsó mozzanatként ráöntök annyi tejszínt, hogy egy kicsit összeszószosodjon az olvadt sajttal és egy bevonatot képezzen mindenen. Ha ekkor úgy ítélem túl sok a lé, leöntök belőle kicsit még a tejszín előtt. Visszateszem a sütőbe, rákapcsolom a hőlégkeverést és kicsit megpirítom a tetejét pár perc alatt.
Tálalom és megesszük... :)1 megjegyzés: