2013. május 17., péntek

Bodzaszörp

Az utóbbi időben nagyon divatos lett a bodzaszörp, mindenhol lehet már kapni a legkülönbözőbb ízkombinációkban. Nálunk hosszú évek óta ez a nyár slágere, úgyhogy ebben a május-júniusi időszakban gyártom folyamatosan. Betárazok belőle annyit, hogy a következő bodzaszezonig kitartson. Hűtőben, kellő cukor hozzáadásával sokáig eláll.


Először is, szedjünk egy jó nagy adag virágot. Nem mindegy, hogy hol tesszük ezt –  ne legyen a környéken se építkezés, se buszpályaudvar, de lehetőleg közlekedés se nagyon –, mert megmosni nem célszerű, hiszen akkor oda lesz a sok értékes virágpor, ami a bodzaszörp ízét adja.

Lehetőleg valami nyitott kosárba rakjuk a virágokat, nylonzacskóban nagyon gyorsan romlásnak indul és fura szaga lesz. Tehát a leszedett virágokat rögvest fel kell használni!

Arra is érdemes figyelni, hogy ne legyen nagyon tetves – sajnos a bodza hajlamos rá. Ugyan semmi baja nem lesz tőle a szörpnek, mert a végén úgyis leszűrjük, de nem annyira guszta, amikor bogárkák úszkálnak a készülő bodzalében.

HOZZÁVALÓK
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
(3 literes üveghez)

2o-3o bodzavirág (mérettől függően)
1 kg cukor
25 g aszkorbinsav
2-3 citromA illatos virágokat levagdosom a nyélről,  általában ott van a legtöbb tetü, ezért is praktikus, meg nem kell bele annyi zöld, így több hely marad az üvegben nekik.

A cukorból kevés víz hozzáadásával szirupot csinálok, így biztosan felolvad a kristálycukor. Ezt öntöm a virágokra, amikor már nem forró. 

A citromokat karikára vágom és jól belecsavarom a levüket az üvegbe, majd beledobom a maradékot is, nem kell sajnálni belőle.

Végül teszek hozzá 25 g aszkorbinsavat, alias C-vitamint, szoktak citrompótlót is. Ez még a nagymamámtól maradt rajtam, nem tudom pontosan miért kell, ettől is savanyúbb lesz, meg talán valamit tartósít is, de ebben nem vagyok biztos.3 napra nem túl meleg helyre teszem egy kis tányérral lefedve (nem szabad lezárni) és hagyom, hogy a virágok kiadják minden ízüket, összekeveredjenek a cukorral és a citrommal.

A három nap elteltével gézen át többször átszűröm, üvegekbe töltöm és hűtőben tárolom.

Természetesen higítva fogyasztandó, mivel ez egy sűrű szirup.


3 megjegyzés:

  1. Köszi ezt a bejegyzést Kriszti! Pont ma nézegettem a bodzát a kertben...

    VálaszTörlés
  2. Megcsináltuk! Nádcukorral! Csudijó lett!

    VálaszTörlés