2013. május 17., péntek

Bodzaszörp

Az utóbbi időben nagyon divatos lett a bodzaszörp, mindenhol lehet már kapni a legkülönbözőbb ízkombinációkban. Nálunk hosszú évek óta ez a nyár slágere, úgyhogy ebben a május-júniusi időszakban gyártom folyamatosan. Betárazok belőle annyit, hogy a következő bodzaszezonig kitartson. Hűtőben, kellő cukor hozzáadásával sokáig eláll.


Először is, szedjünk egy jó nagy adag virágot. Nem mindegy, hogy hol tesszük ezt –  ne legyen a környéken se építkezés, se buszpályaudvar, de lehetőleg közlekedés se nagyon –, mert megmosni nem célszerű, hiszen akkor oda lesz a sok értékes virágpor, ami a bodzaszörp ízét adja.

Lehetőleg valami nyitott kosárba rakjuk a virágokat, nylonzacskóban nagyon gyorsan romlásnak indul és fura szaga lesz. Tehát a leszedett virágokat rögvest fel kell használni!

Arra is érdemes figyelni, hogy ne legyen nagyon tetves – sajnos a bodza hajlamos rá. Ugyan semmi baja nem lesz tőle a szörpnek, mert a végén úgyis leszűrjük, de nem annyira guszta, amikor bogárkák úszkálnak a készülő bodzalében.

HOZZÁVALÓK
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
(3 literes üveghez)

2o-3o bodzavirág (mérettől függően)
1 kg cukor
25 g aszkorbinsav
2-3 citrom



A illatos virágokat levagdosom a nyélről,  általában ott van a legtöbb tetü, ezért is praktikus, meg nem kell bele annyi zöld, így több hely marad az üvegben nekik.

A cukorból kevés víz hozzáadásával szirupot csinálok, így biztosan felolvad a kristálycukor. Ezt öntöm a virágokra, amikor már nem forró. 

A citromokat karikára vágom és jól belecsavarom a levüket az üvegbe, majd beledobom a maradékot is, nem kell sajnálni belőle.

Végül teszek hozzá 25 g aszkorbinsavat, alias C-vitamint, szoktak citrompótlót is. Ez még a nagymamámtól maradt rajtam, nem tudom pontosan miért kell, ettől is savanyúbb lesz, meg talán valamit tartósít is, de ebben nem vagyok biztos.



3 napra nem túl meleg helyre teszem egy kis tányérral lefedve (nem szabad lezárni) és hagyom, hogy a virágok kiadják minden ízüket, összekeveredjenek a cukorral és a citrommal.

A három nap elteltével gézen át többször átszűröm, üvegekbe töltöm és hűtőben tárolom.

Természetesen higítva fogyasztandó, mivel ez egy sűrű szirup.


3 megjegyzés:

  1. Köszi ezt a bejegyzést Kriszti! Pont ma nézegettem a bodzát a kertben...

    VálaszTörlés
  2. Megcsináltuk! Nádcukorral! Csudijó lett!

    VálaszTörlés